Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Počutje lahko zelo hitro izboljšamo z eteričnimi olji [BLOG]

Počutje - še dobro, da nanj lahko vplivamo na naraven način. V tem prispevku bi vam rada predstavila eterična olja, ki so malo manj poznana, a zato nič manj učinkovita. Prav nasprotno, zelo pozitivno lahko vplivajo na naše počutje. Takoj!

 

 

 

 

eterična olja izboljšajo počutje in razpoloženje

Muškatna kadulja

Eterično olje muškatne kadulje preprečuje neprijetne vonjave, obenem pa sprošča, pomaga nam premagovati stres, strah, pozitivno vpliva na težave z nespečnostjo ali koncentracijo in pomaga pri doseganju čustvenega ravnotežja. Olje cvetov lahko povzroča vzhičenost, pomaga pri napadih panike, tesnobnosti in potrtosti. Izvira iz juga Evrope, ima pa sladek vonj z orehovo noto. Poleg tega, da pomirja, ji pripisujejo tudi lastnosti afrodziaka, saj povečuje spolno energijo. Odlično se ujame z olji, kot so vetiver, bergamotka, limona, rožmarin in sivka. Odsvetuje se uporaba med nosečnostjo, prav tako je ni dobro kombinirati s pitjem alkohola.

Cipresa

Eterično olje ciprese je svetlo rumene do zelene barve, vonj pa je osvežilen, oster, zemeljski. Izvira iz Evrope (predvsem Italija in Francija) ter Afrike (Maroko, Alžirija). Ker odganja bolhe, lahko z njim perete ležišča vaših hišnih ljubljenčkov (a pozor, uporabite lahko le približno 5 kapljic, ki jih razredčite z veliko vode). Cipresino olje krepi duha in naše miselne sposobnosti, zato se ga ljudje radi poslužujejo v obdobju žalosti (izguba službe, razhod s partnerjem, občutek osamljenosti). Pomaga vam lahko tudi v primeru nemira, napetosti, nestrpnosti, jeze in stresa. Eteričnega olja ciprese naj ne uporabljajo nosečnice in osebe z visokim pritiskom!

Bergamotka

eterično olje bergamotke

Pomirja, obenem pa izboljšuje naše razpoloženje, saj se rada spopade s tesnobo in depresivnimi mislimi. Verjetno jo poznate tudi kot sestavino čaja Earl Grey? To eterično olje ima sicer antibakterijsko delovanje, zato se ga uporablja tudi kot razkužilo. Olje je blede rumenkasto zelene barve, njegov vonj pa osveži in spodbuja, bogat je s citrusno noto. Bergamotka se dobro ujame z olji, kot so limona, cipresa, vetiver, muškatna kadulja, vrtnica, sivka in kamilica. Bergamotka igra pomembno vlogo pri našem duševnem stanju in razpoloženju – blaži tesnobo, stres, nespečnost, napetost, žalost, občutek osamljenosti, jezo in frustracije. Bergamotka je sadež, ki izvira iz Sredozemlja. Eterična olja pridobivamo iz lupine sadeža, ki še ni dozorel. Ima saden, osvežujoč, a sladek in oster vonj. Izboljša počutje, saj sprošča, spodbuja in uravnava naše razpoloženje. Tako nam prinese zagon in v naše možgane privabi vesele misli ter odganja potrtost.

Počutje in pelargonija

eterično olje geranije in pelargonije

Pelargonija ima sladek, cvetni vonj, izvira pa iz Egipta, Kitajske, Rusije in Maroka. Ker je njen vonj zelo prijeten, ga uporabljamo v kozmetki, izdelkih za osebno nego in celo v živilski industriji. Lahko deluje kot pomoč pri boju z depresijo, tesnobo, stresom in kronično utrujenostjo, vzpodbuja pa lahko domišljijo, samoiniciativnost in zmanjšuje strah pred nastopom pred množico. Pelargonium graveolens uravnoteži telo in duha, pomaga pri nihanju razpoloženja, tesnobi in poživi telo.

Vetiver in boljše počutje

Med laiki je vetiver manj poznana rastlina, v aromaterapiji pa je kar pogosta. Eterično olje pridobivamo iz korenine, vonj pa je zemeljski. Vetiver izvira iz Indonezije, Jave, Latinske Amerike in Japonske. Zelo je uveljavljen pri izdelavi parfumov, mil in v živilski industriji. V aromaterapiji je popularen zato, ker spodbuja umsko ustvarjalnost, pomirja, uravnoveša, pomaga pri hiperaktivnosti, jezi, živčni izčrpanosti. Bodri nas, če smo utrujeni in togotni. Dopolnjuje se s sivko, muškatno kaduljo, geranijo, vanilijo, limono in bergamotko.Starejši posti Novejši posti