Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Uporaba eteričnih olj - nekatera zagotovo že poznate! [BLOG]

Uporaba eteričnih olj

Uporaba eteričnih olj je zmeraj bolj razširjena. Nekatera olja so zelo poznana, druga pa so lahko popolna neznanka. Nekaj pa jim je skupnega - imajo širok spekter pozitivnih lastnosti za naš organizem in počutje!

Sivka

Vonj sivke je zagotovo eden izmed najbolj poznanih med eteričnimi olji. Pogosto se ga uporablja za kozmetične izdelke, ali pa kot razpršilo za vzglavnike pred spanjem. Seveda, to je tudi sladek, zeliščni vonj tiste vrečke, ki jo damo  v omare proti moljem! Izvira iz Bolgarije, Maroka in seveda - Francije. Lavandula angustifolia je najbolj vsestransko eterično olje. V času Rimljanov so eterično olje sivke dodajali v vodo, s katero so se umivali. Ima zelo širok spekter delovanja, med drugim pa lahko deluje proti nespečnosti in hiperaktivnosti, pomirja, harmonizira, blaži tesnobo in stres ter nespečnost in razburjenost.

eterično olje sivke

Sivkino olje prečisti duha in pomirja razpoloženje, odpravlja jezo in utrujenost. Vonj sivke je v soglasju s tretjim očesom, kar spodbuja sočutje, razumevanje in sprostitev. Z njim tako dosežemo nekakšen mir v našem vsakdanjiku. Eteričnemu olju sivke naj se izogibajo nosečnice in osebe z nizkim krvnim tlakom!

Limona

Limone rastejo na drevesu limonovcu, ki izvira iz Azije, natančneje Indije. Eterično olje je seveda bledo rumene barve, vonj pa je svež, saden in sladkega pridiha. Zaradi teh značilnosti se ga pogosto uporablja v živilski industriji, v farmaciji, in pri izdelavi kozmetičnih izdelkov, tudi parfumov. Za to olje je značilno, da lahko spodbuja delovanje možganov, koncentracijo, povečuje radost, ublaži pozabljivost in pomanjkanje fokusa. Zmanjšuje raven potrtosti, zmedenosti in tesnobe, poživlja telo in v naše možgane vabi bolj vesele misli.

 

eterično olje limone

Mandarina

Drevo, na katerem rastejo mandarine, se imenuje mandarinovec in izhaja iz Kitajske in Brazilije. Olje je zlate barve, ima pa značilen, sladek vonj po mandarini. Pogosto je dodan živilom, kozmetičnim pripravkom in parfumom. Lahko ima pomemben vpliv na naše razpoloženje, saj opogumlja in poživlja. Z eteričnim oljem mandarine spodbudite notranjo energijo, lažje premagate frustracije, žalost, paniko, nemir, tesnobnost, vznemirjenost, hiperaktivnost in razdražljivost.

eterično olje mandarine

Poprova meta

Ta rastlina izvira iz Severne Amerike in Azije, prepoznamo pa jo po njenem svežem, zeliščnem vonju, podobnem mentolu. Eterično olje poprove mete je prav nekakšna hladna svežina svetlo zelene barve v steklenički! Popularen je v živilski in farmacevtski industriji, pa tudi med izdelki za osebno nego. Pogosto s tem oljem čistimo prostore in odganjamo nadležne insekte, velikokrat pa je tudi sestavni del ustnih vodic.

 

eterično olje mete in poprove mete

Uporaba eteričnih olj je zares širokega spektra. Ker poprova meta lahko spodbuja delovanje živčnega sistema, ima pomembno vlogo tudi pri dvigovanju nivoja koncentracije, energije in »odganja« utrujenost in otopelost. Odlično se ujame v kombinacijah z nekaterimi drugimi eteričnimi olji, na primer z ingverjem, grenivko, cimetom, sivko in rožmarinom. Odlično se izkaže v vročih dneh, saj nas prijetno ohladi in osveži. To eterično olje se odlično izkaže kot sredstvo, ki deluje proti umski utrujenosti, saj osveži in spodbudi um.

Rožmarin

Tudi rožmarin je rastlina, ki jo pri nas veliko uporabljamo, ne le kot eterično olje, ampak tudi rastlino kot samo. Izvira iz Maroka in Sredozemlja. Je pomembna začimba v naši prehrani in je lahko čudovit okras na našem balkonu ali vrtu, zavedne gospodinje pa ga kot naravno sredstvo uporabljajo pri čiščenju v kuhinji (na primer za čiščenje pultov in hladilnika). Ima zelo značilen zeliščni, a trpek vonj.

eterično olje rožmarina

 Eterično olje rožmarina je ostrega in osvežujočega vonja in ima krepčilno in poživljajoče delovanje na telo. Eterično olje je zelo svetlo rumeno, ali celo brezbarvno. Možganskim celicam daje energijo in tako zbistri misli in poživlja. Krepi našo samozavest in čustveno trdnost, razjasni težave, sprosti napetost, pomaga pa tudi pri pomnjenju in zbranosti. Lahko lajša težave s spominom, depresijo in zmanjšuje umsko utrujenost. Pogosto je del mešanice eteričnih olj, saj tako dobro dopolnjuje njihove lastnosti. Kot del mešanice se odlično ujame s cimetom, borom, poprovo meto, materino dušico in muškatno kaduljo.

Cimet

Cimet ima značilen sladek orientalski vonj, izvira pa z Indonezije, Šri Lanke, Madagaskarja in Indije. Deluje lahko kot močan afrodiziak, za inhaliranje pa se ga uporablja tudi za pomoč pri odpravi potrtosti, zaspanosti in čustveni otopelosti. Ker ima za večino ljudi prijeten vonj, se ga pogosto uporablja v kozmetične namene, predvsem pri izdelavi mil in parfumov. Nasploh je uporaba eteričnih olj zanimiva v kozmetični industriji.

eterično olje cimeta

Grenivka

Ta sadež izvira iz Azije, gojijo pa ga večinoma v Izraelu, pa tudi v ZDA in Nigeriji. Kot že videz nakazuje, gre za križanca med pomelom in pomarančo. Vonj eteričnega olja saden,  zelo podoben je limoni. Uporablja se ga v živilski industriji in industriji izdelkov za osebno nego. Res, uporaba eteričnih olj se nikakor ne konča le pri inhaliranju.

eterično olje grenovke

 

Dobro se ujame z rožmarinom, kardamomom, poprovo meto in drugimi citrusi. Olje ima lahko velik vpliv na naše razpoloženje, saj poživlja, odpravlja strah pred nastopi pred množico, navdušuje in osveži, odpravlja pa lahko čustveno otopelost, izčrpanost in nekaterim celo pomaga pri mačku, še preden se ta razvije v pravega tigra!

Evkaliptus

Obstaja več sto vrst evkalipta, med eteričnimi olji je najpogostejša vrsta Eucalyptus globulus. Je svetlo rumene barve in ima oster, osvežilen vonj, ki zbistri misli, poživlja in dviguje raven zbranosti. Izvira iz Azije, Afrike in celo Evrope. Dobro se ujame z vonji rožmarina, sivke, majarona in materine dušice. Vonj tega eteričnega olja ima pomembno vlogo pri premagovanju potrtosti, negotovosti ali pomanjkanju koncentracije.

Rastlina izvira iz različnih kontinentov (Avstralije, Azije in S. Amerike). Eterična olja pridobivamo iz njenih listov. To eterično olje se dobro odreže pri spodbujanju motivacije, podpori spominu in izboljša koncentracijo. Evkaliptus nas tudi ohladi in osveži.

Ja, uporaba eteričnih olj je neskončno zanimiva ;)

 Starejši posti Novejši posti