Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Varna uporaba eteričnih olj - previdnost ni odveč!

aromaterapija

Varna uporaba eteričnih olj - kaj je dobro vedeti

Varna uporaba eteričnih olj je zelo pomembna. Narava nam je v obliki esencialnih olj priskrbela zares odlične snovi, ki jih lahko koristno uporabimo za svoje razpoloženje, spodbujanje uma, telesa in duha.

 

dojenčki, otroci in eterična olja, aromaterapijaA njihova uporaba mora biti nadzorovana. Ker gre za same esence rastlin, so to zares močne spojine. Zato je pri uporabi potrebna previdnost, zlasti pri nosečnicah, otrocih, dojenčkih in ljudeh z občutljivo kožo.


Kontraindikacije

Pred uporabo eteričnih olj je zmeraj potrebno preveriti seznam eteričnih olj z opozorili, da smo prepričani, ali ne obstajajo kakšne kontraindikacije ali opozorila.

Nosečnost, dojenčki in otroci

Nekatera eterična olja se na primer odsvetujejo nosečnicam, otrokom, ljudem z visokim pritiskom, ljudem s težavami z jetri in podobno. Nekaterim oljem se moramo izogibati tudi, če na primer jemljemo kakšna zdravila.

aromaterapija, eterična olja in nosečnost

Med nosečnostjo se je na primer dobro izogibati eteričnemu olju cimeta, komarčka, jasmina, muškatne kadulje, zelene sivke, rožmarina in majarona.

 

Pri dojenčkih se je potrebno na primer izogibati eteričnih olj kot so komarčkovo olje, olje poprove mete in olje liceje. Otroci in dojenčki imajo namreč poleg občutljive kože tudi bolj občutljiv respiratorni trakt.

Če imate visok pritisk, težave z jetri ali epilepsijo, se raje izogibajte rožmarinovemu olju.

Zdravila

Če jemljete nekatera zdravila, je tudi potrebna previdnost: na primer pimentovega olja ne smete uporabljati, če jemljete aspirin.

aromaterapija, eterična olja in zdravila, kontraindikacije

Če se pred uporabo (pa četudi gre le za inhalacijo) eteričnih olj pozanimamo o varni uporabi, si z njimi lahko torej pomagamo pri mnogih težavah. Lahko zmanjšajo težave z nespečnostjo, slabo koncentracijo, potrtostjo, pomanjkanjem energije in še mnoge druge. Obenem pa nam pomagajo, da se sprostimo in dosežemo ravnovesje telesa in duha.

Da torej lahko uživamo v njihovih pozitivnih lastnostih, se pred uporabo prepričajmo, ali je za nas varna, da si ne nakopljemo kakšnih težav.

Tukaj je naštetih le nekaj kontraindikacij ali opozoril. Pri uporabi vsakega eteričnega olja je potrebno dobro preveriti, ali ga smete uporabljati!Starejši posti Novejši posti