Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Brezplačna poštnina pri nakupu nad 30 €.
Košarica 0

Pridobivanje esencialnih olj na 4 načine [BLOG]

Različni deli, različne lastnosti

Poznamo več načinov za pridobivanje esencialnih olj. Gre za esenco rastline, iz katere ga pridobivamo, zato ga imenujemo tudi esenca ali esencialno olje. Eterična olja tako najdemo v cvetovih, plodovih, listih, jagodah, smoli, storžih, korenikah in koreninah. Iz ene rastline lahko pridobimo eterično olje iz različnih delov - tako dobimo eterična olja, ki imajo tudi povsem različne lastnosti.

Opisala bom lastnosti eteričnih olj, ki so mi še posebej pri srcu, to so eterično olje ingverja, grenivke, muškatne kadulje, limone, sivke, mandarine, cimeta, poprove mete, ciprese, rožmarina, bergamotke, evkaliptusa, pelargonije, geranije, in vetiver olje.

Eterična olja prihajajo iz celega sveta, od Avstralije, Azije, Evrope, Severne in Južne Amerike ter Afrike.

Pridobivanje esencialnih olj

- S STISKANJEM

s to metodo pridobivamo olja iz citrusov, ki jih imajo spravljena tik pod lupino. Z drobnimi iglicami prebodejo »mehurčke«, v katerih so shranjena eterična olja, ki jih nato precedijo.

- Z MACERACIJO

tukaj gre pravzaprav za olja, ki jih imenujemo osnovna olja. Dele rastlin namočijo na primer v sončnično olje (ali pa avokadovo, jojobino, svetlinovo) ter postavijo na sonce, da se začne postopek maceracije. V osnovno olje nato preidejo eterična olja rastline. Primer takega olja je olje ognjiča.

- S PARNO DESTILACIJO

dele rastline stresejo v vodo, ki jo zavrejo. Voda začne izparevati in tako skupaj s paro eterična olja vodijo skozi hladilno napravo, kjer pride do kondenzacije. Ta tekočina se nato zbere v posodo in ker se olje loči od vode, ga odstranijo kot zgornjo plast.

- Z EKSTRAKCIJO S TOPILI

ta postopek je primeren za rastline, ki vsebujejo zelo malo eteričnih olj. Dele rastline namočijo v topilo, ki vase vsrka vonj in barvo rastline, obenem pa tudi voske. Ko topilo izparijo, dobimo konkret – a odstranijo voske, dodajo alkohol, ki ga nato izparijo – tako dobimo absolut. Ta postopek je na primer značilen za eterično olje vrtnice.

 Starejši posti Novejši posti